Reisebrev 25.08.09

Reisebrev 25.08.09


Jørn bærer tønner

Det er nå kveld, og vi har nådd vannskillet. I morgen venter det en dag med bæring for å komme over på sjøen som skal ta oss ned til Thelon. Vi beregner å bruke to dager på denne turen som er på ca 3,5 mil.

Været er perfekt. Sol, svak vind fra nord og nattefrost - som setter insektene ut av spill. Det har vært mildt sagt vekselende vær de siste dagene. Da vi la oss i vår første leir på Nanau Lake for tre dager siden var det blå himmel og nordlys - et tegn på at høsten er i anmarsj.

Da vi våknet morgenen etter meldte ytterligere en årstid sin ankomst. Det blåste en iskald vind fra nord og snødde. Da var det ikke mye stas å dra på seg de våte støvlene og sette seg i kanoen. Den dagen var ikke noe kos. Selv om snøværet ga seg raskt forble dagen skikkelig utrivelig. Men nu er alt igjen så meget bedre.

Et ytterligere tegn på at sommeren er over er at gåsa har begynt å samle seg for å reise sørover. Vi ser stadig store flokker med Canadagås og snøgås langs elvebredden.
Lagbilde i godt vær


Lagbilde i 0 grader og regn

Inuitmerke

Meadowbank river er en langt mindre elv enn Back river, og er absolutt mer naturskjønn omgitt av grønne koller og gress -/mosebelagte sletter. Langt mer å hvile øynene på enn langs Back River. Langs elva er det også mye falk som har gitt oss flere flotte naturoppleveleser. Blant annet så har vi sett to falker som jaktet og nedla sitt frokostbytte. Det er også fascinerende og oppleve hvordan en illsint falk klarer å jage bort tre ravner.

Vi har passert en rekke gamle inuitboplasser; teltringer, steinmonumenter og små varder. Vi har også funnet leirer tilhørende dagens inuitter. Disse ser ganske annerledes ut, og det framgår med all tydelighet at "ruskenaksjonen" ennå ikke har nådd Nunavut - søppel opp, og søppel i mente.

Fra vår nåværende posisjon, og fram til Baker Lake regner vi med å bruke 3-4 dager. Turen går altså for alvor mot slutten. Som en følge av dette går tankene stadig mer mot det å komme hjem. Det begynner å bli nok tundraliv for denne gang. Men turen er på ingen måte over, og det er viktig å holde fokus de siste dagene fram til Baker Lake - hvor burgersjappa venter!

Det er nå kuldegrader og vi kryper inn i teltene - og med oss har vi to nybakte brød og syltetøy!
Gått på en smell


Nordlys