Reisebrev 29.08.09

Reisebrev 29.08.09

De siste dagene av turen har det gode været vedvart. Varme dager med blå himmel. Noe som har bidratt godt til at vi har klart å komme opp Meadowbank River, og over til Baker Lake, i henhold til tidsplanen. Her i Baker Lake vil vi nå tilbringe to dager.

Vår siste dag på Meadowbank River var fantastisk. Godt vær, vindstille og lite insekter. Høsten har allerede satt sitt preg på landskapet og den korte, hektiske sommeren her oppe er på hell. I løpet av dagen var vi heldige og fikk skutt 4 ryper og en gås, et godt grunnlag for en fantastisk avsluttningsmiddag.

Vi slo leir i 19 tiden og Are startet umiddelbart arbeidet med grytene. Det ble et utsøkt måltid som ble avsluttet med varm kakao, brygget på våre siste rester av sjokolade. Hermund kom endelig frem med sin forundringspakke for turen. Det var en liten flaske med "Endelig Fremme"-dram, beregnet for et slikt øyeblikk.


Dagen etter tok vi fatt på siste etappe av turen og klokken 21.45 den 28.08.09 ankom vi Baker Lake etter en lang dag. Vi hadde da padlet i 14 timer og tilbakelagt 78 kilometer, hvorav de siste 65 km gikk nedover Thelon River. Vi var slitne, men akk så lykkelige da lysene fra Baker Lake dukket opp foran oss i mørket. En veldig spesiell følelse. På den ene siden tilfredsstillelsen ved å ha gjennomført turen helt etter planen. På den andre siden den litt rare følelsen av at "plutselig" er eventyret over. Etter ca  600.000 padletak pr. mann er vi i mål!!

Vi så ikke noe poeng i å padle inn i byen, så vi slo opp teltene på et nes ca 4 km unna. Da vi stod opp idag pakket vi umiddelbart båtene, padlet inn til byen, sjekket inn på hotellet, dro så direkte til gatekjøkkenet og satte igang. Konsekvensene av overspising vet vi alt om fra foregående turer. Men tok vi hensyn til tidligere dyrkjøpte erfaringer? Ikke tale om, og det gikk som det måtte gå etter 7 uker med lite mat - MAGESMERTER!

Siste morgen - Tidlig opp for å rekke gatekjøkkenet i Baker Lake

 

Endelig burger på Jørn

Husene står på pæler på tundraen

 

Iglookirka

Tiden nå kommer til å gå med til å tørke og pakke utstyr - og slappe av. Så mye annet er det heller ikke å foreta seg her - sett med våre øyne. Baker Lake er et lite inuitsamfunn med 1500 innbyggere hvor tilbudet må sies å være ganske begrenset. En dagligvareforretning, et gatekjøkken, en katolsk kirke og to hoteller. Friluftsliv kan man jo selvfølgelig bedrive, men det er vi litt ferdig med for øyeblikket.

LITT OM GJENNOMFØRINGEN AV TUREN:
Vi vil om noen tid utarbeide en fullstendig turrapport. Her kommer imidlertid noen foreløpige refleksjoner: Turen var planlagt gjennomført i løpet av 49 dager. Et par uker etter start satt vi som mål å gjennomføre på 47 dager, og det gjorde vi. Gode forhold har selfvfølgelig bidratt til å gjøre dette mulig, men vi velger også å tro at grundig planlegging, og vår evne til å fungere som gruppe, har vært avgjørende. Alt har fungert, vi har hatt det riktige utstyret, vi har løst de situasjoner som har oppstått på riktig vis.

Men det det skal også inrømmes at tilfeldighetene ved flere anledninger har slått ut til vår fordel.Det har heldigvis ikke vært mange ubehagelige episoder, men vi har hatt et par nokså krevende situasjoner - som vi tidligere ikke har delt med dere. Begge kanouhell i stryk. Vi kan ikke gå inn på disse i detalj i denne omgang, men begge medførte at vi måtte utføre elveredning  i nær to timer i elvestryk.
Arild

Litt om den ene episoden: Den 20. juli på ettermiddagen skulle vi padle et langt og litt vrient stryk. Roukiebåten klarte etter et par hundre meter å gå rundt i en skråvalse, og svømmingen var et faktum. Vi  andre ble ganske umiddlebart oppmerksomme på situasjonen. Are og Ingar fulgte kanoen, mens Hermund og Jørn la seg i en bakevje midt i elva for å plukke svømmere. Først kom Arild drivende, og ble fraktet i land før han rundet en høyresving som vil gitt ham en svømmetur på ytterligere 500 meter - i iskaldt vann. I mellomtiden hadde Lars kommet seg opp på en stein ca 40 meter fra land. Det tok halvannen time å få ham sikkert på land. Situasjonen ble løst uten skader, og uten tap av andre ting enn en støvel og en drivstoffkanne. Dette klarte vi fordi vi var godt og forberedt på denne type situasjoner. Men episoden illustrerte også dette med tilfeldighetene: Arild sto som sagt igjen med kun en støvel etter svømmeturen. Litt uheldig på en tur som denne, men lite å gjøre med - trodde vi. I bunnen av stryket inntreffer imidlertid et lite lykketreff. Der finner vi en gummistøvel som med litt modifisering blir nogenlunde passe til Arilds fot (str 45!). Sånt skal bare ikke skje. Som om ikke dette var nok: Dagen etter krysser vi en sjø ca 20 km etter stryket. Helt tilfeldig kikker Hermund inn mot land, og hva får han øye på om ikke drivstoffkanna der den ligger i fjæra. Vi tror ikke det er sant -  sånt skjer bare ikke - det er nesten som om noen holder sin hånd over oss!

Lars

LITT OM ELVENE:
Back river vurderes av erfarne padlere som muligens den mest krevende elva å padle i det nordlige Canada. Dette pga sin lengde, det uforutsigbare været, utilgjengeligheten og det faktum at den inneholder mer enn 80 stryk. Dette er absolutt en vurdering som vi kan slutte oss til. Det vi imidlertid også synes er viktig å nevne er at elva har lite variasjon i landskapet - selv til tundraelv å være. Det er svært få partier på elva som kan sies å være noe blikkfang. Dette bidrar fort til å forsterke opplevelsen av monotoni som uvilkårlig kommmer på slike turer. Når det gjelder dyrelivet er det selvfølgelig bra, men ganske konsentrert om et fåtall områder. Bortsett fra Caribouen som var overalt. Fisket er enestående. Det kan nesten ikke beskrives.

Are

En foreløpig vurdering basert på våre erfaringer tilsier at skal du velge tur hvor dyreliv og pittoreske landsskaper er viktige kriterier - vil du helt sikkert finne bedre alternativer. Har du derimot en hang til å padle elver hvor et viktig poeng er at det skal være utfordrende å gjennomføre - Da er Back river elva for deg.

Når det gjelder Meadowbank som er en flott elv må man muligens være rask for å kunne oppleve denne på samme måte som vi har gjort. I går kveld fikk vi nemlig vite at det er under planlegging en gullgruve langs elva. Det blir et stort anlegg med 500 arbeidsplasser, og området vil selvfølgelig ikke bli det samme etter en slik etablering


En foreløpig vurdering basert på våre erfaringer tilsier at skal du velge tur hvor dyreliv og pittoreske landsskaper er viktige kriterier - vil du helt sikkert finne bedre alternativer. Har du derimot en hang til å padle elver hvor et viktig poeng er at det skal være utfordrende å gjennomføre - Da er Back river elva for deg.

Når det gjelder Meadowbank som er en flott elv må man muligens være rask for å kunne oppleve denne på samme måte som vi har gjort. I går kveld fikk vi nemlig vite at det er under planlegging en gullgruve langs elva. Det blir et stort anlegg med 500 arbeidsplasser, og området vil selvfølgelig ikke bli det samme etter en slik etablering

 
Ingar

OM DET VIDERE:

Dette var vårt siste reisebrev. Vi takker igjen alle som har fulgt oss og sendt oss meldinger. Siden vil etterhvert bli oppdatert med en fullstendig turrapport og flere bilder.

Det tar fort noen par måneder, men følg med! I morgen tidlig reiser Back River Boys til Winnipeg i noen dager. Her skal storbyen inntas. Men det er en helt annen historie.
Hermund